Bejgli recept

Tündüs képe
Súgó megjelenítése

Bejgli receptje, elkészítése

Diós bejgli

Mind a diós bejgli, mind a mákos bejgli hasonlóképpen készül, csak a töltelék más. Langyosítsuk meg a tejfölt, és morzsoljuk el benne az élesztőt. Takarjuk le tiszta konyharuhával és meleg helyen hagyjuk állni amíg az egész habos lesz (felfut).
A vajat vagy margarint morzsoljuk el a liszttel, keverjük hozzá a porcukrot és a sót, majd adjuk hozzá a tojást és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat gyorsan gyúrjuk össze, hogy a vaj még ne olvadjon meg a kézmelegtől. Formáljunk négy cipót és műanyag fóliába csomagolva tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap a 2x5 dkg mazsolát áztassunk be a 2 x 3cl rumba. A diótöltelékhez forraljuk fel a tejet, keverjük el benne a porcukrot és a vaníliáscukrot. Húzzuk félre a tűzről, öntsük bele a diót, a zsemlemorzsát és a fél adag áztatott mazsolát, keverjük össze és hagyjuk kihűlni.
A máktöltelékhez 1 dl vízben keverjük el a porcukrot, forraljuk fel, majd szórjuk bele a mákot. Keverjük el, a tűzről lehúzva adjuk hozzá a másik fél adag mazsolát, a citromlevet és a reszelt héját, majd hagyjuk kihűlni.
Válasszuk szét a kenésre szánt tojás fehérjét a sárgájától.
Vegyünk elő egy cipót a hűtőből, lazán gyúrjuk át, lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. fél centi vastag téglalappá. A hosszabb széleken 2-2 centit szabadon hagyva simítsuk el a tésztán a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 centi szélesen hajtsuk vissza a töltelékre a tésztát - ez lesz a bejgli vége, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki. A hosszabbik szélen kezdve lazán tekerjük fel a tésztát, majd fektessük sütőpapírral bélelt tepsire.
Hasonló módon nyújtsuk ki és töltsük meg a másik három cipót is, egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel. Ezeket is fektessük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tetejüket kenjük meg tojásssárgájával, és langyos helyen pihentessük addig, amíg a tojássárgája meg nem szikad (kb. fél óra). Ezután könnyedén kenjük át a süteményeket a tojásfehérjével is, majd pihentessük további fél órát. Ettől a kétszeri kenéstől lesz márványos a bejgli teteje.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázon közepes fokozatra). A tekercsek tetejét sűrűn szurkáljuk meg villával vagy kötőtűvel/hústűvel, hogy szét ne repedjen. Középre helyezett sütőrácsra tett tepsiben 35-40 perc alatt süssük aranybarnára. Az első fél órában a sütőt ne nyissuk ki.
A bejglit a tepsiben hagyjuk kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • a tésztához:
  • 1 1⁄2 dl tejföl
  • 20 g élesztő
  • 1 db tojás
  • 1⁄2 kg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipetny
  • 20 dkg darált dió (diótöltelékhez)
  • 20 dkg porcukor (diótöltelékhez)
  • 1⁄2 dl tej (diótöltelékhez)
  • 5 dkg mazsola (diótöltelékhez)
  • 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával a diótöltelékhez)
  • 1⁄2 csomag vaníliás cukor (diótöltelékhez)
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa (diótöltelékhez)
  • 20 dkg darált mák (máktöltelékhez)
  • 20 dkg porcukor (máktöltelékhez)
  • 1 dl víz (máktöltelékhez)
  • 1 db citrom leve és reszelt héja (máktöltelékhez)
  • 5 dkg mazsola (máktöltelékhez)
  • 3 cl rum vagy gyümölcstea rumaromával (máktöltelékhez)
  • 1 db tojás (a kenéshez)

Instrukciók

A fő probléma, a kirepedés ellen a következők a tippek: a tésztát ne nyújtsa túl vékonyra, ne tegyen bele túl sok tölteléket, igyekezzen minél kevesebbszer megtekerni a tésztát, és sűrűn szurkálja meg a tetejét.

Jegyzet

Sokáig keresgéltem, nekem ez a legtökéletesebb bejgli, egyformán finom a mákos bejgli verziója és a diós bejgli verziója is, idáig mindig sikerült, nagyon finom és nagy sikere van a családban.
A másik karácsonyi "kötelező" süti, a mézes puszedli receptje itt található: mézes puszedli recept

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Hasonló alapanyagok alapján:

Hasonló alapanyagok alapján:

Egyéb infók

Forrás

internet

Elkészítés ideje2 1⁄2 óra
8.89474
Átlagérték: 8.9 (19 szavazat)
Értékelés: nincs