Lecsó recept

Tündüs képe
Súgó megjelenítése

Lecsó receptje, elkészítése

Tojásos lecsó

A paradicsomot leforrázzuk, a héját leszedjük, cikkekre vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ujjnyi darabokra szeleteljük. A 3 nagy fej hagymát megtisztítjuk, ketté vágjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát (adhatunk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát is), majd megszórjuk pirospaprikával (a tűzről levéve), és hozzáadjuk a szeletekre vágott paprikát, kb. 10 percig fedő alatt pároljuk, sózzuk, borsozzuk (aki szereti majorannát is szórhat rá), majd hozzáadjuk a paradicsomot, és addig pároljuk, amíg minden megpuhul. Ehetjük csak „magában” kenyérrel. Adhatunk hozzá tejfölt, van aki tojásosan szereti, nagyon sokféle változatáról hallottam: rizses, burgonyás, gombás, szalonnás, tarhonyás, virslis, kolbászos, nokedlis.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 3 fej hagyma
  • 50 dkg paprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • izlés szerint
  • izlés szerint bors
  • izlés szerint pirospaprika
  • izlés szerint majoranna

Instrukciók

Tejfölös: a kész lecsóhoz ízlés szerint tejfölt keverünk, ezzel már nem sütjük tovább.
Tojásos: a kész lecsóhoz felvert tojást adunk, és készre sütjük.
Rizses: a rizst külön megfőzzük, összekeverjük a kész lecsóval, és összerottyantjuk.
Burgonyás: a burgonyát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, a főzés kezdetén a lecsóhoz adjuk.
Gombás: szintén az elején adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gombát, ízesíthetjük majorannával is.
Szalonnás, kolbászos: kisütjük a szalonna és a kolbász zsírját, és ebben készítjük el a lecsót.
Tarhonyás: akkor adjuk a tarhonyát a lecsóhoz amikor a paprikát, állandóan kevergetve aranybarnára pirítjuk, beletesszük a paradicsomot. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul.

Jegyzet

A fotón látható lecsó tojással készült.
Sajna a fotó nem a legjobban sikeredett... én kérek elnézést Sad

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Hasonló alapanyagok alapján:

Hasonló alapanyagok alapján:

Hasonló kategóriák alapján:

Egyéb infók

Forrás

Anyukám

Elkészítés ideje45 perc
9.66667
Átlagérték: 9.7 (6 szavazat)
Értékelés: nincs
szanita0323
szanita0323 képe
Offline
Regisztrált: 2012-07-23
Pontjai: 2
Szia Tündüs, hát meg kell

Szia Tündüs, hát meg kell mondjam, nagyon finom lett a lecsó, a recepted alapján, és eddig még egyikben sem csalódtam! Köszönöm, csak igy tovább!

esommelierHU
esommelierHU képe
Offline
Regisztrált: 2009-09-04
Pontjai: 0
- lecsó

Garasomat nem teszem le a hagyma, paprika, paradicsom darabolás módjáról, elkerülendő a barátaimmal való meghasonulást - lásd: Simonffy András: Igazi lecsó novellájának hőseit.
Amit viszont leszögezek, hogy mit ihatunk - előtte, közben, utána - e nagyszerű ételhez. Ez a Kadarka, amely kiemelkedően fűszeres zamatú bor, abból is a Siller. Az Egri Kadarka Siller minőségi száraz vörösbor, alkoholtartalma 13% v/v, 8 - 10 °C hőmérsékletre hűtve ideális a megjelenése. ( Pár adat a bor születési anyakönyvéből : Szül. hely: Eger, Lakóhely: riolittufába vájt pince, Tárolási hőmérséklet: 10-12°C, Érlelés/tárolás: palack ) A bor rubinszínű, szemnek nagyon tetszetős, fűszerességében is bársonyosan simogató a szájban. És ne feledje el, hogy a Kadarka egyike a Bikavér oszlopos alkotórészeinek!
Beszerezhető ( Ízlés garanciával! ) a bortéka oldalról!
Barátsággal
Trostel 'Vigasz' Péter ( www.borteka.hu )