Puliszka recept

Tündüs képe
Súgó megjelenítése

Puliszka receptje, elkészítése

A vizet a sóval felmelegítjük. Mikor már meleg, de még nem forr, lassan hozzáadjuk a kukoricalisztet, állandó kevergetés mellett. 20-25 percig lassú tűzön főzzük, közben kevergetjük. Vizes kanállal az edény oldaláról is lekaparjuk a puliszkát. Pár percig még a tűzhely szélén hagyjuk, utána tálra borítjuk. Zsírba mártogatott kanállal szeleteljük.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 30 dkg kukoricaliszt
  • 2 dl víz
  • 1 kávéskanál só

Jegyzet

Adható tokányhoz köretnek, de tepertőhöz vagy külön ételnek is. A savanyú vetrece körete is ez.

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Hasonló kategóriák alapján:

Hasonló kategóriák alapján:

Hasonló kategóriák alapján:

Egyéb infók

Forrás

könyv

Elkészítés ideje30 perc
6.66667
Átlagérték: 6.7 (9 szavazat)
Értékelés: nincs
Mamaliga (nem ellenőrzött)
Bizony dara kell

Üdv,

Én román vagyok, és puliszkán nőttem fel. Nálunk meglehetősen alapételnek számít. Sokféle változatban létezik, a kiteljesedése már hússal, sajttal (nem trapistával:) ) keverve sütőben készítjük el. De ehhez is kell az alapkészítmény, ami viszont mindig kukoricadarából készül! Ezt meglehetősen nehéz beszerezni magyarországon, legalábbis a jó minőségűt - sajnos sok esetben a darát is szinte lisztes állagra darálják. Keressetek olyan kukoricadarát, amelynek a szemcsézettsége nem túlságosan finom!
A receptben az arány sem túlságosan megfelelő, a puliszkát alapesetben kb 1:1-hez kell számítani (egy egység dara - egy egység víz), menet közben még lehet hígítani. Mindenek előtt azt kell eldönteni, hogy mi a puliszka célja, további sorsa, mert más-más állagúnak kel lennie.
Variációk puliszkára:
reggelire - mélytányérban középre rakd az elkészített puliszkát, öntsél rá hideg tejet (lehetőleg igazi tejet, nem boltit). Vagy csináld keményebbre és vékonyan kockázd, kend meg valami lekvárral.
ebédre - lehet köretként, de önálló étel is lehet. A legegyszerűbb verzióban csak juhsajtót és tejfölt adunk hozzá, a bonyolultban már sok mindent és sütőben sütjük.

Anonymous (nem ellenőrzött)
Puliszka alaprecept ;)

Helló. Bizony bizony kukoricaliszt kell hozzá, a recept nagyonis helyes! Ha nem sikerül nem azt kell szídni aki segíteni próbált,hanem tán tanácsot kérni,hogy miért is lett elrontva. Na de tessék még 1 kis segíség..

Puliszka alaprecept

Hozzávalók:

  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 4-5 dl víz
  • 2 dkg vaj

Forrald fel a vizet és sózd meg. Óvatosan, folyamatos keverés mellett, hogy ne csomósodjon, add hozzá a kukoricalisztet és főzd sűrű kásává (mint a tejbegríz). Amikor besűrűsödik, keverj hozzá egy kevés vajat és zárd el a gázt.(ami nyilván nem feltétlen muszáj bele,de így is lehet készíteni)
A masszát öntsd bele egy kerek jénai tálba, hogy tortaformája legyen, vagy vajjal kikent evőkanállal kiszaggatott galuskaként, gombócként is tálalhatod. Kiváló körete bármilyen szaftos, "testesebb" húsnak.

Tipp: A kukoricaliszt kukoricadarával, a víz tejjel is helyettesíthet és még ízletesebb, ha a főzés vége felé, amikor már sűrűsödik a massza 10 dkg reszelt sajtot, keversz bele.

Nah,sok sikert Wink

SiteAdmin Köszi az értékes hozzászólást, végre tisztázódtak a félreértések Smile

pika (nem ellenőrzött)
Megtiszteltem az oldalt

Megtiszteltem az oldalt azzal, hogy megpróbáltam elkészíteni a puliszkát ezen recept alapján.
Ez a recept még csak nem is kapufa, ez egy óriási mellélövés!
'Kösz' Tündüs

SiteAdmin: Ezt a receptet egy levélben érkezett kérésre tettük fel, és pontosan, szó szerint azonos módon lett leírva, mint ahogy a szakácskönyvben szerepel. Öszintén sajnálom, ha nem sikerült, bár az előző hozzászólások alapján valami biztos, hogy nem stimmel ezzel a recepttel... Esetleg elképzelhető, hogy a boltokban kapható kukoricalisztből is több fajta van, és nem mindegy a minősége? Nem tudom, de ha valakinek van pontosabb információja, megköszönnénk...

Anonymous (nem ellenőrzött)
A Puliszka recept nem pontos

A recept nem pontos, egy kezdő szakács abszolút el fogja rontani ha így csinálja. Mivel a puliszkába nem kukoricaliszt kell, hanem kukoricadara. A kettő nem ugyanaz!

SiteAdmin: Köszi az észrevételt! A mi forrásunkban szó szerint ez áll: ... A puliszka készítésénél a vízhez kukoricaliszt jár ... Ugyanakkor a kukoricakása készítéséhez valóban kukoricadarát ir ez a szakácskönyv is. Elképzelhető, hogy tájjelleg szerint eltérések vannak? Például ugyanez a forrás azt irja: ...a Rétközben ugyanezt fele kukoricaliszt, fele kukoricadara hozzáadásával készítik...

Anonymous (nem ellenőrzött)
puliszka

totális káosz. Sad ez kukoricaliszttel nem működik nálam. pedig jó lett volna megkóstolni