Zölddió befőtt 2. recept

Tündüs képe
Súgó megjelenítése

Zölddió befőtt 2. receptje, elkészítése

Zöld dió befőtt

A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Május végétől érdemes elkezdeni. Egy darabot késsel kettévágunk, ha nem akad meg a kés a héjában akkor jó lesz befőttnek.
A diókat alaposan megmossuk (én szivaccsal szoktam), majd vastag tűvel (kötőtű is jó) átszurkáljuk és egy lábasba rakjuk. Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje. Két hétig áztatjuk, úgy, hogy minden nap kétszer leszűrjük és friss vizet öntünk rá. Két hét után 1 liter ecetes vízben, forrástól számított 10 percig főzzük. A cukorból és 4 dl vízből szirupot készítünk, szegfűszeggel, reszelt narancs és citromhéjjal ízesítjük. A diót leszűrjük az ecetes létől és a cukros szirupba rakjuk, kb. 5 percig főzzük, majd 1 napot állni hagyjuk, majd megint főzzük 5 percig, megint állni hagyjuk 1 napot, és megint 5 percig főzzük. Ezután a diót kiszedjük a szirupból, és befőttes üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, rummal ízesítjük és a dióra öntjük, celofánnal lekötjük, és száraz dunsztba rakjuk.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 1 kg zölddió
  • 2 evőkanál 10 %-os ecet
  • 1 1⁄2 l víz
  • 1 kg cukor
  • 10 db szegfűszeg
  • 1⁄2 db citrom héja
  • 1⁄2 db narancs héja
  • 1⁄2 dl rum

Instrukciók

Elkészítési idő 2 óra (ez csak a tisztításra vonatkozik), mert elég hosszadalmas a készítése 2 hét + 3 nap.

Jegyzet

Érdemes gumikesztyűben dolgozni a dió mosásakor, mert nagyon nehezen jön le a bőrünkről. Én 2006-ban készítettem a recept alapján a befőttet, jó pár napig fekete volt a kezem, és egy pólót is kellett selejteznem, mert amikor kötőtűvel szurkáltam a diót, összefröcskölte a pólót, és nem jött ki semmilyen mosószerrel a folt.

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Egyéb infók

Forrás

internet

Elkészítés ideje2 óra
9.31579
Átlagérték: 9.3 (19 szavazat)
Értékelés: nincs