Receptek

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
Párolt lilakáposzta
8.1125
Értékelés: nincs Átlagérték: 8.1 (80 szavazat)

A káposztát megtisztítjuk, kettévágjuk, a torzsáját kivágjuk. A káposztát kb. gyufaszál vastagságúra szeleteljük vagy reszeljük. A hagymát apróra vágjuk és az olajon 2 evőkanál cukor hozzáadásával zsemleszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a szeletelt káposztát, kicsit átpirítjuk, és hozzáöntjtük a vizet. Megsózzuk, és lassú tűzön, fedő alatt, gyakran kevergetve puhára pároljuk (kb. 1 óra).

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
Bundás alma
6.75
Értékelés: nincs Átlagérték: 6.8 (8 szavazat)

Az almákat meghámozzuk, az alma közepét magházastól kiemeljük, fél centiméteres karikákra vágjuk. Az almaszeleteket először lisztbe, majd a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban kisütjük. Tálaláskor fahéjas porcukorral megszórjuk.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
Nokedli
5.95455
Értékelés: nincs Átlagérték: 6 (22 szavazat)

A lisztet elkeverjük a tojással, kevés vízzel, sóval, és az olajjal. Jól kikeverjük, majd forró vízbe szaggatva kifőzzük, és leszűrjük.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
10
Értékelés: nincs Átlagérték: 10 (1 vote)

A zsemlét tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk, és hozzáadjuk a káposztareszelőn lereszelt kemény tojásokat. Az apróra vágott hagymát és a petrezselymet megpirítjuk, ezeket is hozzátesszük. Az egészet sóval és borssal fűszerezzük, majd ráütjük a nyers tojásokat. Jól átdolgozzuk és pogácsákat szaggatunk belőle, melyeket vékonyan lisztbe mártva kevés felhevített olajon ropogósra sütünk.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
7.8
Értékelés: nincs Átlagérték: 7.8 (10 szavazat)

A szikkadt zsemléket apró kockákra vágom, és a felforrósított olajon világosra pirítom (én a sütőben a tepsiben pirítottam meg). Ezután meglocsolom a tejjel és 15-20 percig állni hagyom, majd hozzáöntöm a felvert tojásokat, a megolvasztott vajat, sóval, petrezselyemmel ízesítem, és hozzádolgozom a lisztet. A masszából vizes kézzel kisebb gombócokat formázok, és bő, forró sós vízben főzöm ki, kb.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
6.66667
Értékelés: nincs Átlagérték: 6.7 (9 szavazat)

A vizet a sóval felmelegítjük. Mikor már meleg, de még nem forr, lassan hozzáadjuk a kukoricalisztet, állandó kevergetés mellett. 20-25 percig lassú tűzön főzzük, közben kevergetjük. Vizes kanállal az edény oldaláról is lekaparjuk a puliszkát. Pár percig még a tűzhely szélén hagyjuk, utána tálra borítjuk. Zsírba mártogatott kanállal szeleteljük.