Alapanyagok: bazsalikom felhasználásával készült receptek: 1. oldal
(1 vote) Az olajból, lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a paradicsomkonzervet, felengedjük vízzel, és habverővel simára keverjük. Sóval, cukorral ízlés szerint ízesítjük, felforraljuk, és kettő percig lassú tűzön főzzük. A bazsalikomot összevágjuk, és a levesbe tesszük. Hozzáönjtük a tejszínt, majd az edényt lehúzzuk a tűzről.
|
|||
(2 szavazat) A sertéscombról eltávolítjuk az inas, zsíros és hártyás részeket, a színhúst csíkokra vágjuk. Felforrósítunk egy vastag aljú rozsdamentes edényt, és zsiradék használata nélkül kifehérítjük benne a húsokat. Amikor teljesen kifehéredett, és engedett elegendő vizet és saját zsiradékot, fedő alatt takaréklángon elkezdjük a párolást. Megvárjuk, amíg a saját szaft kitisztul (kb.
|
|||
(1 vote) Négy nagy szelet húst kiklopfolunk, ráfektetjük a szalonnaszeleteket, összehajtjuk, hústűvel megtűzzük, lisztezve kevés olajon megpirítjuk a gombafejekkel együtt, majd félretesszük. A maradék olajon megdinszteljük a kis fej hagymát, fűszerezzük, felöntjük a musttal, borral, a húsokkal, a gombával összepároljuk. Majd a gombát és a húst kiszedjük, a levet tejszínnel elkeverjük.
|
|||
(8 szavazat) A csirkecombokat lebőrözöm, megmosom. Elkészítem a szószt: az olajat összekeverem ketchuppal, apróra vágott fokhagymával, oreganoval, bazsalikommal, kakukkfűvel, sóval, borssal. A csirkecombokat alaposan bekenem a szósszal, és 1 órát állni hagyom. Egy tepsibe rakom a combokat és pici vizet öntök rá, letakarom alufóliával, és előmelegített sütőben kb. |
|||
(1 vote) Elkészítem a szószt: összekeverem a ketchupot a mustárral, olajjal, szójaszósszal, sóval, kakukkfűvel, bazsalikommal, őrölt köménnyel. A húst apróra szeletelt fokhagymával megtűzdelem, sóval, borssal megszórom és alaposan megkenem a szósszal, majd 1-2 órát állni hagyom.
|
|||
(3 szavazat) A padlizsánokat megmosom, és felszeletelem kb. 1 cm vastagra, besózom és állni hagyom fél órát. Ezután lecsöpögtetem, és szalvétával leitatom róla a levét. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, borssal megszórom, és egy kenőecsettel megkenem olajjal, majd előmelegített sütőben 15 percig sütöm, félidőben megfordítva a padlizsánokat, ilyenkor megint egy kicsit megkenem olajjal.
|
|||
(16 szavazat) A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott húst, fűszerezzük, kevés vizet öntünk hozzá. Fedő alatt puhára pároljuk. Levesszük a fedőt, beletesszük a zúzott fokhagymát, zsírjára sütjük. Egy másik edényben a tejfölhöz keverjük a mustárt, a mézet, a vajat, az oreganót és a bazsalikomot. A szószt a húsra öntjük, felforraljuk. Krumplipürét adunk hozzá.
|
|||
(1 vote) A padlizsánokat megmosom és hosszában kb. fél cm vastag szelekre vágom, besózom és állni hagyom 1 órát. Közben elkészítem a paradicsom szószt: a zúzott fokhagymát az olajon kicsit megpirítom, és rárakom a meghámozott, apró kockákra vágott paradicsomot, sóval, őrölt borssal, és friss bazsalikommal ízesítem, kb. 20 percig párolom lassú tűzön.
|
|||
(12 szavazat) A vöröshagymát apóra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Közben a 4 nagyobb paradicsomot meghámozzuk (fél percre forró, lobogó vízbe mártjuk, majd hideg vízbe rakjuk, így könnyen lejön a héja), felkockázzuk és a hagymához adjuk, sóval, borssal, bazsalikommal, összetört, zúzott fokhagymával ízesítjük, paradicsomlevet öntünk alá, és jó sűrűre főzzük (kb. 20 perc).
|
|||
(3 szavazat) A padlizsánt félbevágjuk, a belsejét kivájjuk és apró kockákra vágjuk. Felforrósított olajban a rizst, a hagymakarikákat, a kis darabokra vágott paradicsomot, valamint a padlizsándarabokat megdinszteljük, majd fél liter vízzel felöntjük. Minden fűszert és a szétnyomott fokhagymát hozzáadjuk, fedő alatt kb. 15 percig pároljuk.
|
|||