Alapanyagok: fahéj felhasználásával készült receptek: 1. oldal
(1 vote) A sertésszeleteket egyenletesen húsverő kalapáccsal klopfoljuk. Lisztbe mártva gyors tűzön olajban átsütjük és edénybe tesszük. A forró olajba kevés paradicsompürét majd lisztet teszünk, és együtt jól átforrósítjuk, majd tokaji borral (furmint vagy hárslevelű) felengedjük. Főzzük borssal, sóval nagyon pici cukorral és gondolatnyi fahéjjal.
|
|||
(6 szavazat) Az olajon kis lángon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, és az összezúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk az összeturmixolt, lehéjazott paradicsomot, és a többi ízesítőt: őrölt szegfűbors, őrölt szegfűszeg, mustár, só, bors, cukor, fehérborecet, fahéj, babérlevél, borsikafű. Egy órán át kavargatva főzzük. Kivesszük a babérlevelet, és a fahéjat. Üvegekbe töltjük és lezárjuk. |
|||
(8 szavazat) Az almákat meghámozzuk, az alma közepét magházastól kiemeljük, fél centiméteres karikákra vágjuk. Az almaszeleteket először lisztbe, majd a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban kisütjük. Tálaláskor fahéjas porcukorral megszórjuk.
|
|||
(4 szavazat) A jól megmosott egészben hagyott szilvákat üvegekbe rakjuk. A vízhez hozzáadjuk az ecetet, és a mézet, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, felforraljuk, majd kissé lehűtve öntjük a szilvára. Lezárjuk, száraz dunsztba tesszük.
|
|||
(5 szavazat) A szilvát félbe vágjuk, magját eltávolítjuk és hideg vízben, cukorral, fahéjjal, citromhéjjal, sóval főni tesszük. Ha puha, azonnal behabarjuk a tejföllel elkevert liszttel, és felfőzzük. Ízlés szerint cukrot adhatunk hozzá, ha nem elég savanykás, citromlével ízesíthetjük.
|
|||
(7 szavazat) A rebarbara száráról lehúzzuk a bőrt, feldaraboljuk 1-2 cm-es darabokra. Ízlés szerinti kompót levet készítünk (cukor, szegfűszeg, vanília, fahéj hozzáadásával) annyi vízből, hogy ellepje a rebarbarát. Amkor forr bele tesszük a rebarbarát. Két perces forralás után lefedve hagyjuk kihűlni és már tálalható is. |
|||
(2 szavazat) A hozzávalókat - az egyik tojásfehérje kivételével - keverjük össze, majd meglisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagra. A tésztából nyuszi vagy tojásformával, nyuszit vagy tojásokat szaggatunk és tojásfehérjével megkenjük. Ha nyuszit készítünk a szeme zselés cukorka, bajsza csokidara lesz. Kókuszreszelékkel is megszórhatjuk. Ha tojásokat készítünk csokireszelékkel díszítjük.
|
|||
(10 szavazat) A lisztből és a tojásból tésztát gyúrok, csipetnyi sót adok hozzá, és kevés vizet. A tésztát a levelestésztánál kicsit vastagabbra nyújtom. A kinyújtott tésztát megkenem tojással, és a lekvárból kis halmokat rakok a tészta felére, majd ráhajtom a tészta szabadon hagyott felét, az ujjammal összenyomkomkodom, majd derelyevágóval elvágom. Forró sós vízben kifőzöm, lecsöpögtetem, és olajban ...
|
|||
(4 szavazat) Kikeverjük a margarint a cukorral, vaníliávas cukorral, a tojások sárgájával és a dzsemmel. Lehet bele reszelni kis citromhéjat is. A lisztbe keverjük a sütőport, a mákot és a fahéjat. A masszához hozzátesszük a lisztes keveréket, majd a felvert tojásfehérjéket végül a muffin formába kanalazzuk. A mákos muffint előmelegített (~200°) sütőbe tesszük, közepesen meleg sütőben kb.
|
|||
(5 szavazat) Félig érett, zsenge diókat (legjobb június közepén) kötőtűvel sűrűn megszurkáljuk, nyolc napig vízben áztatjuk őket, a vizet ez idő alatt naponta cseréljük. Nyolc nap múlva a diókat cukros sziruppal (0.5 l víz, 1 kg cukor - 1 kg dióra számítva) félpuhára főzzük. Ekkor a szirupos diót porcelántálba öntjük, és másnapig pihentetjük. |
|||
