Alapanyagok: szalicil felhasználásával készült receptek: 1. oldal
(5 szavazat) A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Egy jó nagy fazék aljára öntjük az ecetet, erre ráönjtük a szilvát, majd a tetejére szórjuk a kristálycukrot. Felforraljuk, majd 3 órán át takaréklángon főzzük. Kevergetni nem szabad! Amikor letelt a három óra, óvatosan összekeverjük és még további 30 percig főzzük, majd üvegekbe önjtük, késhegynyi szalicilt teszünk a tetejére, és lezárjuk.
|
|||
(6 szavazat) A paradicsomokat átmossuk, feldaraboljuk, a hibás részeket kivágjuk. Egy nagy lábasban felrottyantjuk, majd paradicsompaszírozón átdaráljuk. A kapott levet ismét egy nagy lábasba rakjuk, és felfőzzük, ízlés szerint adhatunk hozzá: zellerzöldet, paprikát.
|
|||
(7 szavazat) A meggyet megmossuk, kimagozzuk, 1 kg meggyhez 60 dkg cukrot adunk, összekeverjük, kiskanálnyi szalicilt is adunk hozzá, és ezzel is összekavarjuk. 1-2 napig állni hagyjuk, közben naponta többször megkavargatjuk. Ezután a meggyet üvegekbe rakjuk, annyi levet öntünk rá, hogy ellepje, majd celofánnal lekötözzük. Süteményekhez használhatjuk. A megmaradt levet szörpnek fogyasztjuk.
|
|||
(13 szavazat) A szilvák szárát leszedjük, megmossuk, üvegekbe rakjuk, 2-3 szegfűszeget szórunk rá üvegenként. 3 liter vízhez 1 kg kristálycukrot adunk és felforraljuk, ezt a forró levet öntjük a szilvákra, tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk, celofánnal lekötözzük, és másnapig szárazdunsztban tartjuk. |
|||
(21 szavazat) A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magját kiszedjük, és a körte nagyságától függően 2 vagy 3 darabra vágjuk. |
|||
(11 szavazat) A paprikát magházától, ereitől megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk (forró vízbe mártjuk), nyolcrészre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, rárakjuk a paprikát, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, majd kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a paradicsomot és készre főzzük (kb. 10-15 perc).
|
|||
(16 szavazat) A málnát kézzel összetörjük, összekeverjük a vízzel, és a szalicillel, 1 egész napot állni hagyjuk egy 5 literes befőttes üvegben. Másnap egy tüll zacskóba rakjuk, felfüggesztjük, állni hagyjuk, hogy magától kicsepegjen a folyadék, hozzáadjuk a cukrot, megkevergetjük, hogy a cukor elolvadjon. Üvegekbe öntjük, és lekötjük.
|
|||
(11 szavazat) A vékonyra szeletelt (legyalult) friss uborkát, káposztát, hagymát és paprikát összekeverjük a cukorral, az ecettel, a szalicillel és a borkénporral. Így egy órát állni hagyjuk, de közben azért még átkavarjuk. Majd azzal a lével, amit engedtek a zöldségek, üvegekbe rakjuk és lezárjuk. (Az felhasznált ecet 20%-os) |
|||
(4 szavazat) A tököt megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A szörpöt, a cukrot, citromlevet, a vaníliás cukorral összekeverjük és ráöntjük a tökre, 1 napig állni hagyjuk. Másnap hozzáadjuk a vizet, és megfőzzük (forrástól számítva még 10 percig), pici szalicilt teszünk bele. Ha kihűlt üvegekbe rakjuk. Hidegen fogyasztva a legfinomabb.
|
|||
(3 szavazat) A rostos meggylé készítéséhez a cigánymeggy a legjobb, mert abból nyerhető a legtöbb lé. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy napig állni hagyjuk, ezalatt levet ereszt. Leszűrjük, de a gyümölcsöt nem nyomkodjuk ki. A körülbelül 3 liternyi rostos levet egyszer felforraljuk, feloldjuk benne az édesítő tablettát, majd a tartósítószerrel összekeverjük.
|
|||
