Alapanyagok: szegfűszeg felhasználásával készült receptek: 1. oldal
(2 szavazat) A birsalmákat alaposan megmosom, és héjával együtt lereszelem. Egy fazékba annyi vízzel teszem oda főni, hogy ellepje. Sóval, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citormlével, vaníliás cukorral ízesítem, és fedő alatt 20-25 percig főzöm. A tejszínt összekeverem a liszttel, majd a leveshez keverem, felforralom, majd összeturmixolom.
|
|||
(2 szavazat) A körtét megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk. Befőzőlábasba tesszük, ráöntjük a bort, beleszórjuk a szegfűszeget és addig főzzük, amíg az egész pépessé válik. Átpaszírozzuk, majd a lábasba visszatéve rászórjuk a kristálycukrot és a fahéjat. Kevergetve kis lángon lekvársűrűségűre főzzük, ekkorra a fölösleges folyadék is elpárolog belőle. |
|||
(13 szavazat) A szilvák szárát leszedjük, megmossuk, üvegekbe rakjuk, 2-3 szegfűszeget szórunk rá üvegenként. 3 liter vízhez 1 kg kristálycukrot adunk és felforraljuk, ezt a forró levet öntjük a szilvákra, tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk, celofánnal lekötözzük, és másnapig szárazdunsztban tartjuk. |
|||
(21 szavazat) A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magját kiszedjük, és a körte nagyságától függően 2 vagy 3 darabra vágjuk. |
|||
(7 szavazat) A tököt meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, a tökhúst megmossuk. Lecsöpögtetjük, megreszeljük, és egy fazékba rakjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, ráöntünk 0.5 dl vizet, és fedő alatt, gyakran megkeverve puhára pároljuk. Ha kész összeturmixoljuk. A cukrot egy másik lábasba öntjük, ráöntjük az ecetet, és 1.5 dl vizet, majd felforraljuk.
|
|||
(4 szavazat) A jól megmosott egészben hagyott szilvákat üvegekbe rakjuk. A vízhez hozzáadjuk az ecetet, és a mézet, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, felforraljuk, majd kissé lehűtve öntjük a szilvára. Lezárjuk, száraz dunsztba tesszük.
|
|||
A meghámozott, kis kockákra vágott őszibarackot pár percig főzzük. Ízesítjük porcukorral, édes fehérborral, citromlével, sóval és szegfűszeggel. Ezután turmixgéppel pépesítjük. 2-3 órán át hűtjük, és őszibarackkockákkal tálaljuk.
|
|||
(18 szavazat) Egészséges meggyszemeket válogatunk, megmossuk és magozás nélkül belerakjuk egy 5 literes befőttes üvegbe, rászórjuk a cukrot, belerakjuk a szegfűszeget, és a fahéjdarabokat, majd ráöntjük a pálinkát. Megkavargatjuk, hogy a cukor elolvadjon. 2-3 naponta egyszer megkavarjuk, 4 hét múlva már fogyaszthatjuk.
|
|||
(20 szavazat) A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Május végétől érdemes elkezdeni. Egy darabot késsel kettévágunk, ha nem akad meg a kés a héjában akkor jó lesz befőttnek.
|
|||
(7 szavazat) A rebarbara száráról lehúzzuk a bőrt, feldaraboljuk 1-2 cm-es darabokra. Ízlés szerinti kompót levet készítünk (cukor, szegfűszeg, vanília, fahéj hozzáadásával) annyi vízből, hogy ellepje a rebarbarát. Amkor forr bele tesszük a rebarbarát. Két perces forralás után lefedve hagyjuk kihűlni és már tálalható is. |
|||