Alapanyagok: szilva felhasználásával készült receptek: 1. oldal
(5 szavazat) A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Egy jó nagy fazék aljára öntjük az ecetet, erre ráönjtük a szilvát, majd a tetejére szórjuk a kristálycukrot. Felforraljuk, majd 3 órán át takaréklángon főzzük. Kevergetni nem szabad! Amikor letelt a három óra, óvatosan összekeverjük és még további 30 percig főzzük, majd üvegekbe önjtük, késhegynyi szalicilt teszünk a tetejére, és lezárjuk.
|
|||
(13 szavazat) A szilvák szárát leszedjük, megmossuk, üvegekbe rakjuk, 2-3 szegfűszeget szórunk rá üvegenként. 3 liter vízhez 1 kg kristálycukrot adunk és felforraljuk, ezt a forró levet öntjük a szilvákra, tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk, celofánnal lekötözzük, és másnapig szárazdunsztban tartjuk. |
|||
(4 szavazat) A jól megmosott egészben hagyott szilvákat üvegekbe rakjuk. A vízhez hozzáadjuk az ecetet, és a mézet, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, felforraljuk, majd kissé lehűtve öntjük a szilvára. Lezárjuk, száraz dunsztba tesszük.
|
|||
(5 szavazat) A szilvát félbe vágjuk, magját eltávolítjuk és hideg vízben, cukorral, fahéjjal, citromhéjjal, sóval főni tesszük. Ha puha, azonnal behabarjuk a tejföllel elkevert liszttel, és felfőzzük. Ízlés szerint cukrot adhatunk hozzá, ha nem elég savanykás, citromlével ízesíthetjük.
|
|||
A pálinkát és a citromlevet tört jéggel félig töltött nagyobb pohárba öntjük, megkeverjük, felöntjük szódával, szilvaszemmel díszítjük.
|
|||
