Alapanyagok: zsír felhasználásával készült receptek: 1. oldal
(2 szavazat) Langyos, cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt. Ha kész, hozzáönjtük a liszthez, belekeverjük a zsírt, és ízlés szerint sózzuk. Letakarjuk és fél órát kelesztjük. Ezután a tésztát 8 cipóra osztjuk, a cipókat egyesével kör alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, 8 részre vágjuk és kifli alakúra feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. |
|||
(1 vote) A hagymákat meghámozzuk, végeit levágjuk, forró sós vízben kb. 2 perc alatt megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A hagymák belsejét óvatosan szedjük ki, úgy hogy 2-2 hagyma réteg maradjon, és még tudjunk bele tölteléket rakni. (1 nagy hagymából kb. 3 db tölteni való hagyma-körünk lesz. A hagymák középső, már nem tölthető részét belerakhatjuk -összedarabolva - a töltelékbe).
|
|||
(1 vote) A pontyfilét hidegvízben alaposan megmossuk, tiszta ruhával leszárítjuk, sózzuk, szalonnával megtűzdeljük, zsemlemorzsába mártjuk, majd a felhasználásig félre tesszük. Rozsdamentes edénybe vajat hevitünk, beletesszük a finomra vágott (tisztitva kb. 10 deka)vöröshagymát, megpirítjuk, megszórjuk kalocsai rózsapaprikával, felengedjük hal-alaplével, sózzuk és beforraljuk.
|
|||
(1 vote) A húst megmossuk, a vizet lecsurgatjuk róla, külsejét megdörzsöljük sóval és fokhagymával tűzdeljük. Lábasba tesszük és leöntjük az olvasztott zsírral. Hozzátesszük a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket. Fedő alatt tűzhelyen vagy középmeleg sütőben sütjük, közben zsírjával locsolgatjuk, hogy ropogósra süljön.
|
|||
(4 szavazat) Az apróra vágott vöröshagymát zsírban kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a darált sertéshúst, sóval, fokhagymával, törött borssal fűszerezzük és összepirítjuk. 2 dl tejből, 1 tojásból és a lisztből sűrű palacsintatésztát készítünk. A meghámozott, magjától eltávolított padlizsánt vastagabb egyforma szeletekre vágjuk, megsózzuk, a lisztbe és a palacsintatésztába mártva, forró olajban kisütjük.
|
|||
(5 szavazat) Az élesztőt langyos, cukros tejben megfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a zsírt, a sót, a tejfölt, a megfuttatott élesztőt, és a tejet. Jól összedolgozzuk, cipót formázunk belőle megszórjuk liszttel és fél órát kelesztjük. Közben a darált tepertőt sóval, borssal ízesítjük.
|
|||
(7 szavazat) Langyos tejben kevés cukoral megfuttatom az élesztőt. A lisztet összedolgozom a zsírral, margarinnal, sóval, és a tojásokkal, majd hozzáadom a megfuttatott élesztőt is, és ezzel is jól összegyúrom. Fél órát pihentetem, majd kinyújtom kb. 1/2 cm vastagra, rudakat vágok belőle (derelyevágóval) és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Tetejüket felvert tojással megkenem és reszelt sajtot szórok rá.
|
|||
(2 szavazat) A kolbászt a tojással és a vízben áztatott, kicsavart fél zsemlével ledaráljuk, kevés borssal fűszerezzük. Elosztva a négy szelet húsra kenjük, ráborítjük a maradék hússzeleteket és hústűvel összetűzzük. A forró zsíron minden oldalán 2-2 percig sütjük, majd tepsib téve ráöntjük a maradék zsírt, a hústűt kihúzzuk és meleg sütőben mindkét oldalán 10-10 percig sütjük.
|
|||
(14 szavazat) A marhahúst vékony csíkokra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, a hagymát finomra vágjuk. A szalonnát megolvasztjuk a zsíron, hozzáadjuk a vöröshagymát, a szétnyomott fokhagymát. Ezeket megfonnyasztjuk, beletesszük a pirospaprikát, sót, majd felöntjük 2 dl vízzel. Felforraljuk, hozzáadjuk a húst, a babérlevelet, a borsot, fehérbort. A húst ebben puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
|
|||
(4 szavazat) A hagymát zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a tört krumplit, sózzuk, összekeverjük. Vékonyan zsírozott tepsibe szétterítve középmeleg sütőben átforrósítjuk. |
|||
