Befőzés: befőtt receptek és az elkészítésük: 1. oldal
(13 szavazat) A szilvák szárát leszedjük, megmossuk, üvegekbe rakjuk, 2-3 szegfűszeget szórunk rá üvegenként. 3 liter vízhez 1 kg kristálycukrot adunk és felforraljuk, ezt a forró levet öntjük a szilvákra, tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk, celofánnal lekötözzük, és másnapig szárazdunsztban tartjuk. |
|||
(21 szavazat) A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magját kiszedjük, és a körte nagyságától függően 2 vagy 3 darabra vágjuk. |
|||
(4 szavazat) A jól megmosott egészben hagyott szilvákat üvegekbe rakjuk. A vízhez hozzáadjuk az ecetet, és a mézet, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, felforraljuk, majd kissé lehűtve öntjük a szilvára. Lezárjuk, száraz dunsztba tesszük.
|
|||
(4 szavazat) A tököt megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A szörpöt, a cukrot, citromlevet, a vaníliás cukorral összekeverjük és ráöntjük a tökre, 1 napig állni hagyjuk. Másnap hozzáadjuk a vizet, és megfőzzük (forrástól számítva még 10 percig), pici szalicilt teszünk bele. Ha kihűlt üvegekbe rakjuk. Hidegen fogyasztva a legfinomabb.
|
|||
(2 szavazat) A meggyet megmossuk, leszárazzuk, kimagozás nélkül egyliteres üvegekbe töltjük. Minden üveghez 10 szem édesítő tablettát számítunk, ezeket előzőleg fél deci forró vízben feloldjuk, és kihűlve a gyümölcsre öntjük.
|
|||
(20 szavazat) A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Május végétől érdemes elkezdeni. Egy darabot késsel kettévágunk, ha nem akad meg a kés a héjában akkor jó lesz befőttnek.
|
|||
(5 szavazat) Félig érett, zsenge diókat (legjobb június közepén) kötőtűvel sűrűn megszurkáljuk, nyolc napig vízben áztatjuk őket, a vizet ez idő alatt naponta cseréljük. Nyolc nap múlva a diókat cukros sziruppal (0.5 l víz, 1 kg cukor - 1 kg dióra számítva) félpuhára főzzük. Ekkor a szirupos diót porcelántálba öntjük, és másnapig pihentetjük. |
|||
