Befőzés: savanyúság receptek és az elkészítésük: 1. oldal
(2 szavazat) Az apró, kemény és hibátlan kis zöld dinnyéket jól megmossuk, lecsurgatjuk és üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára kaprot teszünk. Az üvegbe a dinnye közé nyomkodjuk az ujjnyi vastag tormaszeleteket, a borsikafüvet, az erős paprikákat, a babérleveleket és szemesborsot szórunk rá.
|
|||
(23 szavazat) A paprikákat megmossuk, és jó szorosan egymás mellé rakva, üvegekbe tesszük. Savanyúság levet készítünk: a vízhez hozzáadjuk az ecetet, kristálycukrot, sót, és a borként, felforraljuk, majd lehűtve a paprikákra öntjük, az üvegeket celofánnal lekötözzük.
|
|||
(20 szavazat) Az alapanyagokat megtisztítjuk, felszeleteljük (az uborkát, hagymát, paprikát: uborka szeletelővel, a káposztát: káposzta gyaluval). Egy nagy tálban összekeverjük az alapanyagokat és rászórjuk a cukrot, a sót, a borként, hozzáönjük az ecetet, és jól összekavarjuk. 1 napig állni hagyjuk, majd üvegekbe rakjuk, és lekötözzük a tetetejét. |
|||
(6 szavazat) 10-14 cm-es uborkákat megmosunk, két végét levágjuk, majd két ellentétes oldalról, keresztben háromnegyed részig bevágjuk. Az így négy cikkre nyitott uborkákat egy 5 literes befőttes üvegbe rakjuk. A jól kimosott üveg legaljára kaprot, borsikát teszünk, majd erre egy sor uborkát hosszában állítgatva szorosan egymás mellé.
|
|||
(11 szavazat) A vékonyra szeletelt (legyalult) friss uborkát, káposztát, hagymát és paprikát összekeverjük a cukorral, az ecettel, a szalicillel és a borkénporral. Így egy órát állni hagyjuk, de közben azért még átkavarjuk. Majd azzal a lével, amit engedtek a zöldségek, üvegekbe rakjuk és lezárjuk. (Az felhasznált ecet 20%-os) |
|||
(13 szavazat) Az uborkát alaposan megmossuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettőt vékonyra szeleteljük, gyaluljuk. Levet készítünk a többi hozzávaló összekeverésével. Nem kell megmelegíteni, de a nátrium-benzoát nem oldódik hideg vízben, ezért a 6 dl vízből kb. 1 dl-t megmelegítek, ebben feloldom a nátrium-benzoátot, majd összekeverem a többivel.
|
|||
