Befőzés: savanyúság receptek és az elkészítésük: 1. oldal

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
10
Értékelés: nincs Átlagérték: 10 (2 szavazat)

Az apró, kemény és hibátlan kis zöld dinnyéket jól megmossuk, lecsurgatjuk és üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára kaprot teszünk. Az üvegbe a dinnye közé nyomkodjuk az ujjnyi vastag tormaszeleteket, a borsikafüvet, az erős paprikákat, a babérleveleket és szemesborsot szórunk rá.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
Csípős paprika télire
6.3913
Értékelés: nincs Átlagérték: 6.4 (23 szavazat)

A paprikákat megmossuk, és jó szorosan egymás mellé rakva, üvegekbe tesszük. Savanyúság levet készítünk: a vízhez hozzáadjuk az ecetet, kristálycukrot, sót, és a borként, felforraljuk, majd lehűtve a paprikákra öntjük, az üvegeket celofánnal lekötözzük.
A felöntő lé arányai: 1,5 l vízhez, 3 dl 10 %-os ecet, 9 csapott evőkanál kristálycukor, 1 csapott evőkanál só, 1 mokkáskanál borkénpor.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
9.3
Értékelés: nincs Átlagérték: 9.3 (20 szavazat)

Az alapanyagokat megtisztítjuk, felszeleteljük (az uborkát, hagymát, paprikát: uborka szeletelővel, a káposztát: káposzta gyaluval). Egy nagy tálban összekeverjük az alapanyagokat és rászórjuk a cukrot, a sót, a borként, hozzáönjük az ecetet, és jól összekavarjuk. 1 napig állni hagyjuk, majd üvegekbe rakjuk, és lekötözzük a tetetejét.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
Kovászos uborka
6.16667
Értékelés: nincs Átlagérték: 6.2 (6 szavazat)

10-14 cm-es uborkákat megmosunk, két végét levágjuk, majd két ellentétes oldalról, keresztben háromnegyed részig bevágjuk. Az így négy cikkre nyitott uborkákat egy 5 literes befőttes üvegbe rakjuk. A jól kimosott üveg legaljára kaprot, borsikát teszünk, majd erre egy sor uborkát hosszában állítgatva szorosan egymás mellé.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
6.36364
Értékelés: nincs Átlagérték: 6.4 (11 szavazat)

A vékonyra szeletelt (legyalult) friss uborkát, káposztát, hagymát és paprikát összekeverjük a cukorral, az ecettel, a szalicillel és a borkénporral. Így egy órát állni hagyjuk, de közben azért még átkavarjuk. Majd azzal a lével, amit engedtek a zöldségek, üvegekbe rakjuk és lezárjuk. (Az felhasznált ecet 20%-os)

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
Svéd uborka saláta
7.46154
Értékelés: nincs Átlagérték: 7.5 (13 szavazat)

Az uborkát alaposan megmossuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettőt vékonyra szeleteljük, gyaluljuk. Levet készítünk a többi hozzávaló összekeverésével. Nem kell megmelegíteni, de a nátrium-benzoát nem oldódik hideg vízben, ezért a 6 dl vízből kb. 1 dl-t megmelegítek, ebben feloldom a nátrium-benzoátot, majd összekeverem a többivel.

Tartalom átvétel