Főzelékek: egyéb főzelék receptekés az elkészítés: 1. oldal
(18 szavazat) A krumplit megtisztítom, kockára vágom. A kelbimbót felengedés nélkül teszem fel főni, hozzáadom a krumplit, és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Sóval, őrölt köménymaggal, majorannával és vöröshagymával ízesítem. Fedő alatt puhára főzöm.
|
|||
(2 szavazat) A zöldborsót kifejtjük és az olajon fedő alatt puhára pároljuk. Megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, sózzuk, ízlés szerint cukrozzuk, liszttel meghintjük, s előbb vízzel, azután tejjel felengedjük, és 3-4 percig főzzük.
|
|||
(3 szavazat) A 2 darab nagyobbfajta cukkinit megtisztítjuk, kettévágjuk, a magját kanállal kikaparjuk. A cukkinit tökgyalun, vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk (vagy reszelhetjük is), az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a cukkinit, megsózzuk, kaporral ízesítjük és puhára pároljuk.
|
|||
(16 szavazat) A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk és sós vízbe főni tesszük, hogy a víz éppen ellepje. Babérlevéllel, vöröshagymával, fokhagyával ízesítjük. Amikor a puha, az olajból, lisztből zsemleszínű rántást készítünk, hozzáöntjük a tejfölt, és a burgonyához szűrjük, ha szükséges vízzel hígítjuk. Egyet forralunk rajta, a végén cukorral édesítjük. |
|||
(1 vote) A meghámozott karalábét széles laskára vagy kockára vágjuk, és egy kevés sóval a zsíradékban saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, egy kevés vízzel felengedjük, és összevagdalt petrezselyemmel meghintve, tejfölözve tálaljuk.
|
|||
(15 szavazat) A margarinon megdinszteljük az apró kockára vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát, majd rádobjuk a salátát, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi félig ellepi (a saláta pillanatok alatt összeesik), s pár percet fedő alatt pároljuk, meghintjük a felaprított kaporral, sózzuk. Tejfölös habarással sűrítjük, cukorral, citromlével ízesíthetjük. Tükörtojással tálaljuk.
|
|||
(22 szavazat) A sóskát megtisztítjuk, a vastagabb szárakat eltávolítjuk, többször váltott, bő vízben megmossuk, amíg a víz homokmentes nem lesz. Az olajat felforrósítjuk, és hozzáadjuk a sóskát. Kevés sóval addig pároljuk, amíg egészen szétfő. Meghintjük a liszttel, annyi tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártást kapjunk, áttörjük, és ízlés szerint cukrozzuk. Krumplipürével kínáljuk.
|
|||
(34 szavazat) A káposztát ujjnyi vastagságú darabokra szeletelem, a hagymát is hasonló darabokra szeletelem, és annyi vízben, hogy éppen ellepje megfőzöm. Sóval, őrölt köménnyel, majorannával, bazsalikommal ízesítem. Amikor puhára főtt a lisztet kevés olajon világosbarnára pirítom, paradicsompürével és a káposztafőzőlevével engedem fel, és hozzászűröm a káposztához. Ha szükséges vízzel hígítom. |
|||
(26 szavazat) A hagymát apró kockára vágom és 3 evőkanál olajon megdinsztelem. Beleteszem az apróra vágott kaprott, és a kiolvadt tököt, a pirospaprikával és sóval ízesítem. Felő alatt tovább dinsztelem kb. 10 percig. "Sovány" rántást készítek: 1 evőkanál olajon megpirítok 2 evőkanál lisztet, elkeverem a tejföllel, ezt felengedem a tejjel, és beleszűröm a tökbe, elkeverem és felrottyantom.
|
|||
(17 szavazat) Az olajat megmelegítjük, és átfuttatjuk benne a kockára vágott vöröshagymát. A tűzről levéve meghintjük a fűszerpaprikával, s kevés vizet aláöntve pár percig pároljuk, majd zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a legyalult tököt. Megsózzuk, rászórjuk a finomra vágott kaprot, a zöldpaprikát, paradicsomot, kevés ecettel meglocsoljuk, majd az egészet összekeverve fedő alatt puhára pároljuk.
|
|||
