2009, január 18 - 00:05
- Mitől lesz szalagos a fánk?
Ha az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd amikor megfordítjuk, levesszük a fedőt, és nélküle sütjük tovább. - Mitől lesz könnyű, omlós?
Könnyebb lesz a fánk, ha a tojássárgáját egyenként adjuk a liszthez, és egy habbá vert tojásfehérjét is hozzákeverünk. - Mire vigyázzuk??
- Minden, amit a fánk elkészítéséhez használunk, szobahőmérsékeltű legyen.
- A rumot azért adjunk a tésztához, mert így kevesebb olajat fog felszívni sütés közben. Az alkoholtartalom a melegben elpárolog, tehát gyerekek is bátran ehetik a kész fánkot.
- Amíg a tésztát kelesztjük, ügyeljünk arra, hogy egyenletesen langyos helyre tegyük.
- A kiszaggatott fánkokat takarjuk le egy konyharuhával. Amíg nőnek-kelnek, még a konyhaajtót se nyitogassuk, mert huzatban összeeshet a tészta.
- A megkelt fánktésztát nyújtani kell, de nem úgy, mint a gyúrt tésztákat, hanem a sodrófával alig érintve, éppen csak simítva, nem lapítva.
- A tésztát a pogácsaszaggatónál nagyobb, lisztezett kiszúróval vagy egyszerűen üvegpohárral kell kiszaggatni.
- Bőséges mennyiségű olajat kell felforrósítani, és egy kis tésztadarabka kisütésével ellenőrizni a hőfokát
- Ha túl forró az olaj, a tészta hamar megpirul, de a belseje nem sül át rendesen, nem marad ideje a növekedésre, így nem lesz szalagos.
- A sütést mindig a legelőször kiszaggatott fánkdarabokkal kezdjük, mert azoknak volt a legtöbb idejük megkelni.
- A forró olajban mindig a megkelt fánk felső része kerüljön alulra, mert így sütés közben a másik fele is tovább tud kelni, és könnyebb lesz a tészta.
- Ha túl hamar felfúvódik a fánk egyik fele, akkor üreges lesz a belseje, és amikor kiszedjük az olajból, összeesik. Ilyenkor inkább hamarabb vegyük le a fedőt, és ne hagyjuk a tésztát túlságosan megdagadni.
- Ha nem elég meleg olajba tesszük a tésztát, sokkal több olajat szív fel, túl nehéz lesz a fánk.
- Egyszerre ne kezdjünk túl sok fánkot süni, mert a hideg tésztától az olaj lehűl!
- Ha esetleg marad a fánkból, meleg sütőben vagy mikróban pár másodperc alatt melegítsük meg. Majdnem olyan finom lesz, mint a friss.
2009, január 26 - 20:33
#2 a fenéket...
A hozzászólások két lépésben kerülnek beküldésre. Először egy úgynevezett "Előnézet" gombot kapunk, ami után megtekinthető a hozzászólásunk, javíthatunk rajta, esetleg pontosíthatjuk a hozzászólást. Ezután a "Mentés" gombra kattintva véglegesíthetjük a hozzázólást
- A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges
Üdv!
Hiába írok, nem jelenik meg a fórumban a szöveg.
Mi lehet az oka? Az admin szelektálja a hozzászólásokat?
Sz