Farsangi fánk recept |
|||||||
Farsangi fánk receptje, elkészítéseA lisztet átszitáljuk, az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk. Utána 4 evőkanálnyi lisztet meg 1 kiskanálnyi cukrot hozzáadva kovászt készítünk, és kb. 15 percig érleljük. Ez alatt a rumot kissé meglangyosítjuk, és a maradék cukrot kiskanállal kevergetve föloldjuk benne. A többi lisztet egy tálba töltjük, és a tojások sárgáját, a kovászt, a sót, a reszelt citromhéjat meg a cukros rumot is hozzáadjuk. Fakanállal keverve először a maradék langyos tejet, majd az olvasztott vajat is apránként beledolgozzuk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk, és enyhén megolajozott gyúródeszkára borítjuk. Egyeneletesen másfél ujjnyira lapítjuk, majd 8 cm átmérőjű, olajba mártogatott fánkszaggatóval kiszúrjuk. A fánkokat belisztezett gyúródeszkára sorakoztatjuk, és langyos helyen 25-30 percig kelesztjük. Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk - ez kerül alulra -, majd közepesen forró olajba rakjuk. A lábast lefedjük, és a tésztát közepes lángon, kb. 1,5 perig így sütjük. Utána a fedőt leemeljük, a fánkokat villával - szúrás nélkül! - megfordítjuk, és kb. 1,5 percig, fedő nélkül tovább sütjük. A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Egyszerre csak két-három fánkot rakjunk az olajba. Porcukorral meghintve, a pálinkával ízesített lekvár kíséretében tálaljuk. Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek
Instrukciók![]() Ha ezt a receptet el akarod készíteni, érdemes ezt az oldalt is átnézni, ahol a fánk készítéshez olvashatsz tippeket! Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:Hasonló alapanyagok alapján: Rózsafánk receptje, elkészítéseHasonló alapanyagok alapján: Szalagos farsangi fánk receptje, elkészítéseHasonló alapanyagok alapján: Tolófánk receptje, elkészítéseEgyéb infók
|
|||||||