Farsangi fánk recept

Tündüs képe
Súgó megjelenítése

Farsangi fánk receptje, elkészítése

Fánk

A lisztet átszitáljuk, az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk. Utána 4 evőkanálnyi lisztet meg 1 kiskanálnyi cukrot hozzáadva kovászt készítünk, és kb. 15 percig érleljük. Ez alatt a rumot kissé meglangyosítjuk, és a maradék cukrot kiskanállal kevergetve föloldjuk benne. A többi lisztet egy tálba töltjük, és a tojások sárgáját, a kovászt, a sót, a reszelt citromhéjat meg a cukros rumot is hozzáadjuk. Fakanállal keverve először a maradék langyos tejet, majd az olvasztott vajat is apránként beledolgozzuk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk, és enyhén megolajozott gyúródeszkára borítjuk. Egyeneletesen másfél ujjnyira lapítjuk, majd 8 cm átmérőjű, olajba mártogatott fánkszaggatóval kiszúrjuk. A fánkokat belisztezett gyúródeszkára sorakoztatjuk, és langyos helyen 25-30 percig kelesztjük. Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk - ez kerül alulra -, majd közepesen forró olajba rakjuk. A lábast lefedjük, és a tésztát közepes lángon, kb. 1,5 perig így sütjük. Utána a fedőt leemeljük, a fánkokat villával - szúrás nélkül! - megfordítjuk, és kb. 1,5 percig, fedő nélkül tovább sütjük. A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Egyszerre csak két-három fánkot rakjunk az olajba. Porcukorral meghintve, a pálinkával ízesített lekvár kíséretében tálaljuk.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 1⁄2 dkg élesztő
  • 3 1⁄2 dl tej
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1⁄2 dl rum
  • 4 db tojás (csak a sárgája)
  • csipetny
  • 1 db citrom (csak a héja)
  • 7 dkg vaj
  • 3 evőkanál porcukor a tálaláshoz
  • 30 dkg sárgabarackíz a tálaláshoz
  • 3 cl barackpálinka a tálaláshoz
  • szükség szerint olaj (a sütéshez)

Instrukciók

Ha ezt a receptet el akarod készíteni, érdemes ezt az oldalt is átnézni, ahol a fánk készítéshez olvashatsz tippeket!

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Hasonló alapanyagok alapján:

Hasonló alapanyagok alapján:

Egyéb infók

Forrás

újság

Elkészítés ideje2 1⁄2 óra
9.75
Átlagérték: 9.8 (4 szavazat)
Értékelés: nincs