Köményes búzakenyér házilag recept

Tündüs képe
Súgó megjelenítése

Köményes búzakenyér házilag receptje, elkészítése

A tejet és a vizet és a mézet összekeverjük. Az élesztőt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A liszteket nagyobb méretű tálba szitáljuk, összekeverjük a búzacsírával, a sóval és az őrölt köménymaggal. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, és ha kész, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert képezünk belőle. Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 40-50 percig kelni hagyjuk, majd olvasztott vajjal bekenjük, előmelegített, közepesen meleg sütőbe tesszük. A sütési idő kb. 50-60 perc. Ezt a tésztaalapot tovább ízesíthetjük. A megkelt, kinyújtott tésztára ízlés szerint szórhatunk különböző összetételű zöldségkeverékeket, sonkakockákat, amit reszelt sajttal kevertünk össze. Ha köményt nem tettünk a tésztába, akkor megszórhatjuk darált mogyoróval, amit előzőleg szezámmagőrleménnyel összekevertünk. A különböző ízesítőkkel jellegzetes aromájú kenyeret kapunk.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 1 kg finomliszt
  • 10 dkg graham-liszt
  • 10 dkg búzacsíra
  • 5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál méz
  • 3 dl víz
  • 1 dl tej
  • 1 1⁄2 dkg
  • szükség szerint vaj
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag

Jegyzet

Én nagyon ritkán sütök kenyeret, de nagyon sokan keresték és kérdezték, hogy hogyan lehet házilag finom kenyeret készíteni. Ezek a házilag elkészíthető kenyér receptek alapművek, szinte minden receptes oldalon megtalálhatók, így bátran merem ajánlani bárkinek ennek a receptnek a kipróbálását is.

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Egyéb infók

Forrás

dr. Zackel Erna: Süssünk otthon

Elkészítés ideje3 óra
4.44444
Átlagérték: 4.4 (9 szavazat)
Értékelés: nincs