Lekváros bukta sütemény recept

Lisztes képe
Súgó megjelenítése

Lekváros bukta sütemény receptje, elkészítése

Lekváros bukta házilag

A langyos lisztet a felolvasztott margarinnal és cukorral valamint sóval alaposan elmorzsoljuk, majd egy kistálban vagy csuporban kb. 1,5 dl langyos tejet öntünk és egy kevés (teáskanálnyi) lisztet és egy kávéskanálnyi porcukrot teszünk bele melyet az elmorzsolt élesztővel együtt alaposan elkeverünk, majd félre tesszük. Amikor az élesztő (kovász) megkelt, akkor a liszt közepébe csinálunk kézzel egy kis mélyedést melybe beleöntjük a három tojás sárgáját valamint a felfuttatott élesztőt és a még megmaradt langyos tejet. Ezt alaposan összekeverjük a tálban és addig dagasztjuk amíg a tál oldalala le nem tisztul, valamint a kezünkről le nem válik a tészta. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát mert ha nem alapos a dagasztás akkor a tésztánk sem lesz megfelelő. Miután alaposan kidolgoztuk és cipó formára kerekítettük, a tálban lisztezzük enyhén be a tetejét és egy tiszta ruhával takarjuk le, majd tegyük langyos helyre keleszteni.
Amikor a tésztánk kb. jó duplájára megkelt öntsük ki a gyúródeszkára és nyújtófával lehetőleg téglalap alakúra és kb félujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki. Ezt követően kb. olyan 5 x 7 cm-es téglalap alakúakra vágjuk vékony pengéjü, éles késsel és hozzá annyi sütőlekvárt vágunk fel, ahány kis téglalapot készítettünk. (kb. 1cm csíkokat) A sütőlekvárt elhelyezzük a tészta egyik szélén majd azt megfogva felcsavarjuk (mint a töltött káposztát) és az előre vékonyan kivajazott vagy olajjal kikent tepsibe helyezzük el úgy, hogy kb. kétujjnyi távolság legyen közöttük és a hajtott része lefelé legyen. A tepsibe rakott tésztákat az oldaluknál megkenjük egy kis étolajjal, hogy ne ragadjanat össze. Ha ez megvan, félre tesszük kelni kb. 1/2 órát, és a sütőbe helyezés előtt az 1 db. felvert tojással megkenjük a tetejét a tésztának, majd előmelegített sütőben közepes lángon 150-180 fok között szépen megsütjük és porcukorral meghintve tálaljuk.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 150 dkg liszt
  • 75 g élesztő
  • 3 db tojás sárgája
  • 25 dkg margarin
  • 9 evőkanál porcukor
  • 2 mokkáskanál
  • 7 dl tej
  • 1 db tojás a kenéshez
  • szükség szerint étolaj

Instrukciók

Az 1/2 dl étolajat én azért szoktam beletenni a tésztába, (utolsó tétel a listán) mert akkor még könyebbé válik a tészta tőle, de elhagyható. A margarin helyett sima zsír is használható.
SiteAdmin:Köszönjük a beküldött receptet!

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Hasonló alapanyagok alapján:

Hasonló alapanyagok alapján:

Hasonló alapanyagok alapján:

Egyéb infók

Forrás

saját

Elkészítés ideje3 óra
9.25
Átlagérték: 9.3 (8 szavazat)
Értékelés: nincs