Somlói galuska recept

Tündüs képe
Súgó megjelenítése

Somlói galuska receptje, elkészítése

Somlói galuska

A babapiskótát darabokra törjük, a harmadát egy tál aljába rendezzük és meglocsoljuk rummal, diót és mazsolát szórunk rá. Ráöntjük a vaníliapuding felét és újra kezdjük a rétegezést: piskóta, rum, dió, mazsola, majd a puding másik fele. Erre jön az utolsó réteg: piskóta, rum, dió, mazsola. Elkészítjük a csokoládékrémet: a hozzávalókat a vaj kivételével összekeverjük, fölforraljuk és langyosra kihűtve elkeverjük benne a vajat. A langyos krémet ráöntjük a piskótára. Lehűtve, tejszínhabbal tálaljuk.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 75 dkg babapiskóta
  • 5 dl tej (vanília pudinghoz)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál cukor (vanília pudinghoz)
  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg mazsola
  • 1 doboz rumaroma
  • izlés szerint tejszínhab
  • 30 dkg porcukor (krémhez)
  • 3 evőkanál liszt (krémhez)
  • 4 evőkanál kakaópor (krémhez)
  • 3 dl tej (krémhez)
  • 10 dkg vaj (krémhez)
  • 1 csomag vaníliás cukor (krémhez)

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Hasonló alapanyagok alapján:

Hasonló kategóriák alapján:

Egyéb infók

Forrás

Régi Észak-Magyarország újság

Elkészítés ideje30 perc
7.3
Átlagérték: 7.3 (30 szavazat)
Értékelés: nincs
Anonymous (nem ellenőrzött)
Szia. Pontosan mennyi

Szia. Pontosan mennyi rumaroma kell ehhez? mert ott 1 doboz volt.Nos, nekem kicsit kevesebb,mint 30ml van.Mennyi kell ebből..??

Lisztes
Lisztes képe
Offline
Regisztrált: 2009-09-17
Pontjai: 401
Somlói galuska receptje: Válasz. :)

Az aromák általában kis üvegcsében vagy kis műanyag palackokban vannak lezárva mely változó tartalmú. Általában 30-38 ml-esek. Mindenki a maga szájíze szerinti mennyiséget rakja bele. Én egy palackot az az 30-38 ml-t szoktam beletenni de ha gyerekek nem fogyasztják akkor természetesen kaszinó vagy portorikói rummal szoktam ízesíteni. Smile

Kiss Mihály
Kiss Mihály képe
Offline
Regisztrált: 2009-05-29
Pontjai: 4
...a somlói folytatása

Szóval, egyszer 20 évvel ezelőtt mesélt nekem valaki egy somlói krémről (szerintem a krém a somlói alfája-omegája). Ebből lehet csoki-krém külön, vagy bármilyen kreatív somlói alap (babapiskótás, süteményes, kapszlis stb)leöntéséhez szükséges krém.
Végy 6 dcl folyékony habtejszínt, és 150-200 gramm jó minőségű keserű csokoládét (Ne legyen édes, legfeljebb egy pöttyöt). Gőz felett kisebb keverőtálban oldjuk fel a csokit, és keverjük hozzá a 6 dcl. tejszínt. 20 C fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Botmixerrel homogenizáljuk 1-2 percig,
és tegyük mélyhűtőbe, míg 0 fokosra hűl. Legalább 1 órát ezen a hőfokon pihentetjük (érleljük). Ezt követően kivesszük a hűtőből és habverővel lassú fokozaton legalább 5 perc, közepesen szintén kb. 5 percig keverjük, míg egyre sűrűbb krémet kapunk. Nem Habot!!! Krémet! Mielőtt kicsapódna, abbahagyjuk, és szervírozzuk. Vagy csokikrémként, kicsit édesebb tejszínhab díszítéssel a tetején, vagy a különféle somlói mutációkhoz öntet gyanánt. (Én a vizezett rummal megöntözött babapiskótás, beáztatott mazsolás, rétegelt perverzióra tudok bekattanni)(A Belga ét-bevonó nagyon megfelelő)

Kiss Mihály

Kiss Mihály
Kiss Mihály képe
Offline
Regisztrált: 2009-05-29
Pontjai: 4
Hamis, vagy nem hamis somlói?

Szerintem, a "somlói" a sütik egyik "állatorvosi lova"- Nyamm-nyamm. Kinek Anyukája, Nagymamája készített olyat, hogy számára az lett az igazi, örök életre. Idősebbeknek az úgynevezett "Vendéglátós" somlói maradt meg, illetve jött át az ízlelő binbók redői között. Mindig egyforma volt, finom, hacsak a dolgozó ki nem lopta a rumot. - persze ez még az átkosban volt. Most a somlói galuskák allteregói, mutációinak kreatív változatai harsogva követelik! Mi vagyunk az igaziak. Amit én helyesnek tartok. A maga módján Anonymusnak igaza van, mivel az én legidősebb fiam, a legkedvesebb süteményének a "töltött csirke" nevű süteményt tartotta. Ilyen kreatívak vagyunk. Én etalonnak a nyereg alatt puhított húst tudom elismerni. Talán?! Hamarosan én is írok egy alternatívát, hátha integrálni tud egy-két változatot! ...hamarosan!

Kiss Mihály

Anonymous
somlói galuska

Ha ez egy hamis somlói galuska, akkor jó mert nekem igy a képen nagyon nem jön be (bocs).
SiteAdmin: Enni kell, nem nézni...(bocs) Tongue ...de csak sajnálni tudom azokat, akik kóstolás nélkül rámondják bármire, ez nekem nem jön be... Smile

Anonymous
somlói galuska???

Az igazat megvallva, ez a recept szerintem sincs köszönő viszonyban sem a somlói galuskával. Ezt a sok értékes alapanyagot kár elpocsékolni egy kis lustaság miatt. Süssétek meg inkább azokat a piskótákat, sőt keressetek egy másik receptet.Igaz kicsivel több munka, de garantáltan zongorázni lehet a különbséget.
Bocsi, de ez a valóság!
Attól, hogy valaki szeret táncolni, nem biztos, hogy tud is!

Lisztes
Lisztes képe
Offline
Regisztrált: 2009-09-17
Pontjai: 401
Üzenet.:)

Bocsi de elolvasgattam ezeket a hozzászólásokat a HAMIS SOMLÓI receptjéhez de nekem mint olvasónak csak annyi a véleményem, hogy ha már valaki hozzá is szól akkor olyan alkosson már véleményt mások süteményéről aki valóban túl is tud tenni a másikon. De elképzelhető, hogy a tisztelt kolléga talán még egy tojás rántottát sem képes elkészíteni csak szeret belekötni vagy éppen belerondítani mások sikerében. Az ilyen személyek szerintem ne látogassák ezeket a fórumokat hanem keressenek más partnert a kötekedéshez. Bocsi csak ennyit szerettem volna hozzá szólni.

Lisztes.

SiteAdmin
SiteAdmin képe
Offline
Regisztrált: 2008-07-28
Pontjai: 4763
Talán ha az irás mellett
Talán ha az irás mellett olvasni is megtanult volna a kedves hozzászóló, akkor néhány sorral lejjeb elovashatta volna, hogy ez a recept a somlói egyik verziója, a hamis somlói. Azt meg, hogy ki tud táncolni és ki nem, a parkettán illik eldönteni, és nem névtelen beírásokkal... Innen kezdve viszont teljesen felcsigázódtam, hiszen bizonyára kiválóbbnál kiválóbb recepteket fog beküldeni a kedves névtelen hozzászóló, hátha ahhoz is lesz bátorsága...sőt, talán még az igazi somlói galuska receptjét is elküldi, fotóval, hogy lássuk a különbséget...de szerintem csak megmarad a beirogatások szintjén
anitoni
anitoni képe
Offline
Regisztrált: 2009-10-08
Pontjai: 13
Somlói galuska

Köszi, akkor azt hiszem ma belevágok. Majd megírom milyen lett. Nem vagyok egy süti-ász! Mindegy, marad a csoki máz.

anitoni
anitoni képe
Offline
Regisztrált: 2009-10-08
Pontjai: 13
hamis somlói

Szia!
nem lehet a csokoládákrémet sima csokis pudinggal helyettesíteni?

Tündüs
Tündüs képe
Offline
Regisztrált: 2008-07-30
Pontjai: 13071
Somlóira csokimáz a jó

Szia, meg lehet próbálni, de nekünk a csokimázas verzió a nyerő Wink

Anonymous
Somlói galuska - mi ez?

Biztosan nagyon finom, csak az égvilágon semmi köze a somlói galuskához

Tündüs
Tündüs képe
Offline
Regisztrált: 2008-07-30
Pontjai: 13071
Ez a hamis somlói receptje

Ez a somlói galuska egy gyorsan elkészíthető változata, a hamis somlói galuska.
"A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is."