Somlói galuska recept |
|||||||
Somlói galuska receptje, elkészítéseA babapiskótát darabokra törjük, a harmadát egy tál aljába rendezzük és meglocsoljuk rummal, diót és mazsolát szórunk rá. Ráöntjük a vaníliapuding felét és újra kezdjük a rétegezést: piskóta, rum, dió, mazsola, majd a puding másik fele. Erre jön az utolsó réteg: piskóta, rum, dió, mazsola. Elkészítjük a csokoládékrémet: a hozzávalókat a vaj kivételével összekeverjük, fölforraljuk és langyosra kihűtve elkeverjük benne a vajat. A langyos krémet ráöntjük a piskótára. Lehűtve, tejszínhabbal tálaljuk. Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek
Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:Hasonló alapanyagok alapján: Keksztekercs receptje, elkészítéseHasonló kategóriák alapján: Hideg krémes receptje, elkészítéseHasonló kategóriák alapján: Teó-süti (csokiszalámi) receptje, elkészítéseEgyéb infók
|
|||||||
Az aromák általában kis üvegcsében vagy kis műanyag palackokban vannak lezárva mely változó tartalmú. Általában 30-38 ml-esek. Mindenki a maga szájíze szerinti mennyiséget rakja bele. Én egy palackot az az 30-38 ml-t szoktam beletenni de ha gyerekek nem fogyasztják akkor természetesen kaszinó vagy portorikói rummal szoktam ízesíteni.
Szóval, egyszer 20 évvel ezelőtt mesélt nekem valaki egy somlói krémről (szerintem a krém a somlói alfája-omegája). Ebből lehet csoki-krém külön, vagy bármilyen kreatív somlói alap (babapiskótás, süteményes, kapszlis stb)leöntéséhez szükséges krém.
Végy 6 dcl folyékony habtejszínt, és 150-200 gramm jó minőségű keserű csokoládét (Ne legyen édes, legfeljebb egy pöttyöt). Gőz felett kisebb keverőtálban oldjuk fel a csokit, és keverjük hozzá a 6 dcl. tejszínt. 20 C fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Botmixerrel homogenizáljuk 1-2 percig,
és tegyük mélyhűtőbe, míg 0 fokosra hűl. Legalább 1 órát ezen a hőfokon pihentetjük (érleljük). Ezt követően kivesszük a hűtőből és habverővel lassú fokozaton legalább 5 perc, közepesen szintén kb. 5 percig keverjük, míg egyre sűrűbb krémet kapunk. Nem Habot!!! Krémet! Mielőtt kicsapódna, abbahagyjuk, és szervírozzuk. Vagy csokikrémként, kicsit édesebb tejszínhab díszítéssel a tetején, vagy a különféle somlói mutációkhoz öntet gyanánt. (Én a vizezett rummal megöntözött babapiskótás, beáztatott mazsolás, rétegelt perverzióra tudok bekattanni)(A Belga ét-bevonó nagyon megfelelő)
Szerintem, a "somlói" a sütik egyik "állatorvosi lova"- Nyamm-nyamm. Kinek Anyukája, Nagymamája készített olyat, hogy számára az lett az igazi, örök életre. Idősebbeknek az úgynevezett "Vendéglátós" somlói maradt meg, illetve jött át az ízlelő binbók redői között. Mindig egyforma volt, finom, hacsak a dolgozó ki nem lopta a rumot. - persze ez még az átkosban volt. Most a somlói galuskák allteregói, mutációinak kreatív változatai harsogva követelik! Mi vagyunk az igaziak. Amit én helyesnek tartok. A maga módján Anonymusnak igaza van, mivel az én legidősebb fiam, a legkedvesebb süteményének a "töltött csirke" nevű süteményt tartotta. Ilyen kreatívak vagyunk. Én etalonnak a nyereg alatt puhított húst tudom elismerni. Talán?! Hamarosan én is írok egy alternatívát, hátha integrálni tud egy-két változatot! ...hamarosan!
Ha ez egy hamis somlói galuska, akkor jó mert nekem igy a képen nagyon nem jön be (bocs).
SiteAdmin: Enni kell, nem nézni...(bocs) ...de csak sajnálni tudom azokat, akik kóstolás nélkül rámondják bármire, ez nekem nem jön be...
Az igazat megvallva, ez a recept szerintem sincs köszönő viszonyban sem a somlói galuskával. Ezt a sok értékes alapanyagot kár elpocsékolni egy kis lustaság miatt. Süssétek meg inkább azokat a piskótákat, sőt keressetek egy másik receptet.Igaz kicsivel több munka, de garantáltan zongorázni lehet a különbséget.
Bocsi, de ez a valóság!
Attól, hogy valaki szeret táncolni, nem biztos, hogy tud is!
Bocsi de elolvasgattam ezeket a hozzászólásokat a HAMIS SOMLÓI receptjéhez de nekem mint olvasónak csak annyi a véleményem, hogy ha már valaki hozzá is szól akkor olyan alkosson már véleményt mások süteményéről aki valóban túl is tud tenni a másikon. De elképzelhető, hogy a tisztelt kolléga talán még egy tojás rántottát sem képes elkészíteni csak szeret belekötni vagy éppen belerondítani mások sikerében. Az ilyen személyek szerintem ne látogassák ezeket a fórumokat hanem keressenek más partnert a kötekedéshez. Bocsi csak ennyit szerettem volna hozzá szólni.
Lisztes.

Köszi, akkor azt hiszem ma belevágok. Majd megírom milyen lett. Nem vagyok egy süti-ász! Mindegy, marad a csoki máz.
Szia!
nem lehet a csokoládákrémet sima csokis pudinggal helyettesíteni?
Szia, meg lehet próbálni, de nekünk a csokimázas verzió a nyerő
Biztosan nagyon finom, csak az égvilágon semmi köze a somlói galuskához
Ez a somlói galuska egy gyorsan elkészíthető változata, a hamis somlói galuska.
"A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is."
- A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges
Szia. Pontosan mennyi rumaroma kell ehhez? mert ott 1 doboz volt.Nos, nekem kicsit kevesebb,mint 30ml van.Mennyi kell ebből..??