Tolófánk recept

Tündüs képe
Súgó megjelenítése

Tolófánk receptje, elkészítése

Az élesztőt 1/2 dl langyos tejjel és a kockacukorral felfuttatjuk, a szitált liszthez adjuk, egy kevés vízzel összedolgozzuk, kilisztezett tálba tesszük, és konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük. Egy tálban habosra keverjük a vajat a cukorral, a tojássárgákkal és a tojással, egy csipet sóval, beledolgozzuk a megkelt tésztába, és még annyi tejet vagy tejfölt adunk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk. Egy nagyobb méretű, nem túl mély lábasban kb. 2 ujjnyi olajat forrósítunk, bal kezünkbe markolunk egy kevés tésztát, ujjainkat tenyerünkbe szorítjuk, behajlított hüvelyk- és mutatóujjunk között egydiónyi nagyságút nyomunk ki belőle - ezért hívják "tolófánknak" -, az olajba segítjük. Tiszta jobb kezünkbe szitalapátot veszünk, megforgatjuk a sülés közben jócskán megduzzadt fánkokat, halványpirosra sütjük, papírkendőre szedjük és így folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A fánkocskákat tálra púpozzuk, megszórjuk vaníliás porcukorral. A baracklekvárt egy kevés vízzel vagy vörösborral felforrósítjuk és külön tálkában kínáljuk.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 db kockacukor
  • 1 1⁄2 kg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 4 db tojássárga
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál tejföl
  • szükség szerint olaj (a sütéshez)
  • vaníliás cukor (szóráshoz)
  • baracklekvár

Instrukciók

A vaj helyett természetesen margarin is használható.
Ha ezt a receptet el akarod készíteni, érdemes ezt az oldalt is átnézni, ahol a fánk készítésről olvashatsz!

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Hasonló alapanyagok alapján:

Hasonló alapanyagok alapján:

Egyéb infók

Forrás

régi újság

Elkészítés ideje2 1⁄2 óra
0
Még nincs értékelve
Értékelés: nincs