Valódi Dobostorta recept

Lisztes képe
Súgó megjelenítése

Valódi Dobostorta receptje, elkészítése

Dobostorta

A tészta elkészítése: A 9 tojás fehérjét a 120 g kristálycukorral kemény habbá verjük majd keverőgép első fokozatával elvegyítjük a 9 tojás sárgáját. Ha ezzel készen vagyunk akkor keverő kanálal óvatosan, egyenletes kevergetés melett kanalanként beleszitálva, hozzáadjuk a 150 g lisztet. Ha már simára kevertük akkor vagy sütőlemezen sütjük ki a 6 db lapot oly formában, hogy a sütőlemezt vékonyan kivajazzuk és lisztezzük, de célszerű inkább tortaformában kisütni majd 6 egyenletes vagy kevesebb lapokra vágni kihűlés után. Sütés után eltávolítjuk a szívószálakat (lásd instrukciók!) majd a formát lisztezett nyújtódeszkára fordítom le a tetejével hogy a teteje egyenesre nyomódjon össze és ne maradjon púpos. Kihűlés után vékonypengéjü késsel körbekarcoljuk a lapokat, hogy milyen vastagságúra vágjuk és egy erős cérnával a lapokat eldaraboljuk. Így egyenes, egyenletes lapokat kapunk.
Töltelék elkészítése: A porcukrot a tojás sárgájával szemcsementesre keverjük, majd kakaóval és vajjal habos krémmé keverjük. A kisütött lapokból 4-5 lapot az elkészített vajkrémmel egyenletesen beletöltünk, tetejét, oldalát vajkémmel lekenjük, ezután hűtőszekrénybe fagyasztjuk.
A máz elkészítése: A megmaradt lapot 100 - 200 g mokkacukorból készült olvasztott cukorral bevonjuk, és vékony vajazott élű késsel a kívánt szeletmennyiségre vágjuk. Ha a lap kihült ráhelyezzük a betöltött tortára.
Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 35 dkg vaj (töltelékhez)
  • 30 dkg porcukor (töltelékhez)
  • 7 dkg kakaópor (töltelékhez)
  • 3 db tojássárga (töltelékhez)
  • 12 dkg kristálycukor (tésztához)
  • 15 dkg liszt (tésztához)
  • 9 db tojás (tésztához)

Instrukciók

Jó tanácsként egy sütési tipp: a tortaformába beleöntött massza közepébe helyezzünk el egy olyan nagyságúra vágott szívószálat mint a forma magassága melyen a gőz ki tud párologni, és így a piskóta közepe sütés után nem esik össze. A sütés után a szívószálat gyengén forgatva kell kivenni a tésztából. Ez alkalmazható tepsiben is, csak ott 3-4 darabot kell elhelyezni a közepén hosszában, attól függően, hogy mekkora a tepsi.

Jegyzet

A diszítő cukrozott, szeletelt lapok elhelyezését a tortánkra tehetjük oly formában is, hogy egy kevés tölteléket meghagyva diszítő tortanyomóval a szeletek alá nyomunk és így kissé ferdék lesznek a tetején a lapok kicsit esztétikusab a tortánk.
Lehet a régi hagyományos módon is piskótát késziteni, hogy ahány tojást használunk fel, ugyannyi evőkanál lisztet (vagy réteslisztet keverve, hogy könnyeb legyen a tészta) és ugyannyi cukrot csak arra ügyeljünk, hogy a liszt és a cukor azonos súlyú legyen. A cukor nem lehet több mert a piskótát visszahúzza.

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Hasonló alapanyagok alapján:

Hasonló alapanyagok alapján:

Egyéb infók

Forrás

saját + könyv

Elkészítés ideje1 1⁄2 óra
6.75
Átlagérték: 6.8 (8 szavazat)
Értékelés: nincs
djbloody (nem ellenőrzött)
Valódi dobostorta - Hiba

Szia.

Én cukrász vagyok és egyáltalán nem igy tudom.

1.: Hol van a lapból az olvasztott vaj?
2.: Mióta sütjük formában?
3.: Mióta kell kenésnél vajazni a lemezt?

SiteAdmin
Információim szerint ezt a receptet egy szakácskönyvből küldték be... tehát ezek szerint így is lehet csinálni. Esetleg nem egészítenéd ki a te ismereteid szerinti elkészítést? Szívesen megnéznénk a te verziódat is Smile

Lisztes
Lisztes képe
Offline
Regisztrált: 2009-09-17
Pontjai: 401
Valódi dobostorta

Kedves djbloody . !! Én nem kételkedem a tudásodban mint ahogyan Te kételkedsz olyan szakácskönyvben lévő híresnek megnevezett receptekről mint a bent megjelölt igen finom dobostorta. Én régi módi ember vagyok és nekem még szüleim is tortaformában sütötték a tortát vagy jobb híján lábasba. Igen én a leírt receptet valóban elkészítettem és állítom, hogy nagyon sok cukrászsütivel felvenné a versenyt. Lehet valóban lapokból kiszúrni a piskótalapokat de úgy egy csomó hulladék marad. /pocséklás/ A mai világban igen kitalálták a szilikon lapot vagy formákat és sütő papírokat. De maradok a régi bevált formámnál. Próbáld meg elkészíteni előbb és csak utána kritizáld azt a receptet ami már díjat is nyert. Smile
Köszönöm kedves Admin a hozzászólásodat. Smile