Valódi somlói galuska recept

Lisztes képe
Súgó megjelenítése

Valódi somlói galuska receptje, elkészítése

Somlói galuska házilag

Kétféle (egy sima és egy piskóta) tésztát készítünk, melyet sütőpapirral fedett sütőlemezre kenünk és megsütjük. Elkészítjük a tölteléket: A tejből, lisztből, 15 deka cukorból, tojássárgájából és a zselatinból sárga krémet főzünk. A tojásfehérjét a maradék 20 deka kristálycukorral kemény habbá verjük, és a főzött sárga krémhez keverjük óvatosan. Az így kapott krémet ízlés szerint mazsolával, gyümölcsvagdalékkal és daramos pörkölt dióval dúsíthatjuk. Ezután következik a locsoló cukoroldat:
A cukrot a vízzel és a reszelt citromhéjjal felforraljuk, hűtjük, rummal (vagy aromával ) ízesitjük. Mély tálba belehelyezzük az alsó piskótalapot, locsolócukor-oldattal jól meglocsoljuk, majd a krémnek az egyharmad részét rákenjük. Erre ráhelyezzük a csokoládés lapot, amit szintén meglocsolunk, és rákenjük a következő réteg krémet. Majd ismételten a piskótalapot rakjuk rá locsoljuk és a kevés maradék krémmel a tetejét lekenjük. Vékonyan meghintjük kakaóporral. Hűtőszekrénybe helyezve dermesztjük. Tálalásnál evőkanállal kis halmokat helyezünk a tányérra vagy tálra, (kehelybe) majd cukrozott tejszinhabbal és csokoládéöntettel díszitjük. Csokoládéöntet: A 200 g étcsokoládét 300 g vízzel felfőzzük, majd hűtjük és 50 g rummal vagy aromával ízesítjük.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 25 dkg liszt (tésztához)
  • 20 dkg kristálycukor (tésztához)
  • 10 db tojás (tésztához)
  • 1 db vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 10 dkg liszt (piskótához)
  • 10 dkg kristálycukor (piskótához)
  • 25 g kakaópor (piskótához)
  • 5 db tojás (piskótához)
  • 1 l tej (töltelékhez)
  • 15 dkg liszt (töltelékhez)
  • 35 dkg kristálycukor (töltelékhez)
  • 20 g zselatin
  • 8 db tojás (töltelékhez)
  • izlés szerint mazsola (töltelékhez)
  • izlés szerint pörkölt dió (töltelékhez)
  • 50 dkg kristálycukor
  • 7 dl víz
  • 2 dl rum
  • 2 db citrom (csak a héja)

Instrukciók

A rum helyett aromával is ízesíthetnük. Hagyományos rum esetében lehet Caszinó vagy Portórikói rum is de a sima Tea rum is megfelelő!
Kipróbált és finom. Smile Jó étvágyat hozzá.

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Egyéb infók

Forrás

Magyar Receptek Könyve

Elkészítés ideje1 1⁄2 óra
8
Átlagérték: 8 (6 szavazat)
Értékelés: nincs