Zölddió befőtt recept

Tündüs képe
Súgó megjelenítése

Zölddió befőtt receptje, elkészítése

Félig érett, zsenge diókat (legjobb június közepén) kötőtűvel sűrűn megszurkáljuk, nyolc napig vízben áztatjuk őket, a vizet ez idő alatt naponta cseréljük. Nyolc nap múlva a diókat cukros sziruppal (0.5 l víz, 1 kg cukor - 1 kg dióra számítva) félpuhára főzzük. Ekkor a szirupos diót porcelántálba öntjük, és másnapig pihentetjük. Következő nap a szirupot leszűrjük róla, hozzáadunk egy darabka fahéjat, néhány szegfűszeget, majd a szirupot újból felfőzve a diókra öntjük, majd üvegekbe téve, szorosan lekötjük, és 15 percig gőzben pihentetjük.

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 1 kg zölddió
  • 1 kg cukor
  • 1⁄2 l víz
  • fahéj
  • szegfűszeg

Jegyzet

Érdemes gumikesztyűben dolgozni a dió mosásakor, mert nagyon nehezen jön le a bőrünkről. Én 2006-ban készítettem a recept alapján a befőttet, jó pár napig fekete volt a kezem, és egy pólót is kellett selejteznem, mert amikor kötőtűvel szurkáltam a diót, összefröcskölte a pólót, és nem jött ki semmilyen mosószerrel a folt.

Az alábbi recepteket is érdemes megnézni:

Egyéb infók

Forrás

újság

Elkészítés ideje2 óra
8.2
Átlagérték: 8.2 (5 szavazat)
Értékelés: nincs
Klárimama (nem ellenőrzött)
Befőttes üveg eladó

300-720 ml üvegek eladók. 50 Ft/db. 30-319-05-59